''Så ska Hammarbys tjejsatsning ta skruv''

''Vita lätta pingisbollar viner genom luften nere i hallen där Hammarby bordtennis tränar. Ljudnivån stiger snabbt när uppvärmningen har tagit slut och alla har plockat åt sig varsitt racket och intagit sina positioner vid bordens kortändar.
Elina Silver och Sofie Ullmann visar vad de går för och öser bollar mot tränaren Jessica Larsson.
– Pingis är så roligt att man inte vill göra något annat än att köra. Jag vill bara träna hela tiden. Jag ska bli världsmästare, säger åttaåriga Elina Silver.
Sofie Ullmann, som är sju år och yngst i klubben, håller med.
– Ja, och Hammarby är världens bästa klubb, säger hon.
De är nöjda med allt – utom en sak. Vid nästan varje pingisbord i hallen är det killar som spelar mot varandra. Elina och Sofie sticker ut.
– Det är synd. Bordtennis är inte bara en sport för killar. Tjejer sjunger oftare eller rider eller håller på med gymnastik. Men bordtennis är en sport för tjejer också, säger Elina Silver.

Skickade filmklipp
Det här är ett mönster som Hammarby bordtennis har bestämt sig för att bryta. Tränarna Jessica Larsson och Daniel Gawin, ordförande för Hammarby bordtennis, har länge velat satsa på prova-på-dagar bara för tjejer för att få fler att våga testa att spela.
– Det är jättefå tjejer som spelar bordtennis i alla klubbar. Jag tror att många tjejer, precis som killarna, spelar rundpingis i skolan men de tar inte steget och börjar i en klubb. Det jobbar vi stenhårt på att ändra, säger Daniel Gawin.
Så när Svenska spel i våras drog igång en ny omgång av tävlingen ”Föreningens Hjälte”, där föreningar runt om i landet får tävla om 25 000 kronor, bestämde sig Hammarby bordtennis för att lämna ett bidrag.  
Föreningen skickade in ett filmklipp där Elina Silver berättar varför just Hammarby skulle få pengarna och tack vare mängder med röster från pingisfantaster och Bajenland-supportrar tog Hammarby hem segern och vinstsumman.
– Det betyder jättemycket. Vi vill att våra prova-på-dagar ska vara gratis så att alla kan testa. Kostar det något så tappar vi många, säger Daniel Gawin.
Nu har klubben haft två tjejdagar och märker redan ett sug bland nybörjarna.
– Första gången var det åtta tjejer. Andra gången var det arton. Det har redan spridit sig, säger Daniel Gawin.

Gemenskap viktig
För de tjejer som redan har fastnat för sporten ordnar Hammarby tjejläger var tredje månad, där tjejer från hela Sverige kan träffas och spela.
Daniel Gawin och Jessica Larsson hoppas att initiativet ska inspirera fler klubbar att följa i Hammarbys spår. I dag är det nästan inga tjejer som åker på matcher och i hela landet finns bara en kvinna som kan spela bordtennis på heltid.
– För tjejerna är gemenskapen mycket viktigare än för killarna. Både gemenskap och förebilder behövs för att hålla uppe träningsviljan. När det nästan bara är killar i föreningarna kan tjejerna känna sig mindre välkomna, säger Jessica Larsson.

”Ska vara modig”
Hon håller i prova-på-dagarna och lägren och tycker att det är stor skillnad på stämningen när det bara är tjejer på plats.
– De är mycket gladare och betydligt lättare för mig att leda än killarna, säger Jessica Larsson.
Till dem som sitter hemma och tycker att det verkar kul att spela bordtennis har Elina Silver och Sofie Ullmann en uppmaning.
– Man ska vara modig och våga komma hit, säger Elina Silver.
Sofie Ullmann fortsätter:
– Ja, det här är den snällaste klubben. Här hjälper alla varandra, säger hon.''

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-