Mitt I


''Jessica Larsson var missnöjd med jämställdheten i bordtennisvärlden.
Och gjorde något åt saken.

I dag jobbar hon för att få unga tjejer i söderort att våga satsa och synas.

Att bordtennis är en mansdominerad sport är ingen underdrift. Hela 87 procent av alla licenserade spelare i Sverige är herrar, enligt statistik från Svenska bordtennisförbundet.

Men en långsam förändring är på gång, och den ledande kraften bakom det hela är Jessica Larsson.
– Jag kände att jag måste ändra på det här. Något måste göras för tjejerna, och jag har bestämt mig för att det är jag som ska göra det, säger hon.

Efter en karriär som spelare i Arvika och Gävle, flyttade Jessica Larsson till Stockholm och beslöt att satsa helhjärtat på en karriär som tränare. Hon lyckades knipa åt sig ett jobb i Norrtulls SK och sedan dess har 26-åringen jobbat hårt för en mer jämställd pingisvärld.

2013 anordnade hon sitt första tjejläger.
– Det behövs. Det är väldigt få tjejer som spelar och de som vill satsa måste få träffas och utvecklas tillsammans. Jag vill visa att tjejer kan lyckas. Man kan komma ut i världen och spela VM och OS, och leva på pingis, säger hon.
På det första lägret, som hölls i Arvika, kom elva tjejer. Sedan dess har ett antal läger hållits och numera lockar de runt 25-30 spelare. Och Jessica har lyckats med det hon vill uppnå.

– Inte många av de tjejerna som jag har haft med på lägren från starten har lagt av och det är så roligt att följa dem. De får kompisar i hela Sverige, säger Jessica.

– När jag spelade var det ofta ensamt på tävlingar och annat.
I dag är Larsson en av landets få kvinnliga professionella tränare i bordtennis och är verksam i Hammarby och Kärrtorp. Hon tränar både tjejer och killar, men målet är att kunna satsa fullt ut på endast kvinnliga spelare.
– Jag märker att jag gör skillnad och det är därför jag orkar, säger hon.

För det kan låta som en dröm att arbeta med sitt stora intresse, men det är inte alltid allt går som på räls.
– Det är tufft att jobba som ensam tjej i den här branschen. Det är mycket gubbar, gamla gubbar som har sina åsikter som de har haft sedan 1970. Man måste ha lite skinn på näsan och stå på sig ibland.
– Men jag tror den tuffaste tiden är förbi. Det ploppar upp tjejsatsningar här och var, och det kommer bara att bli större och större tills vi är där vi vill vara.''


Jessica Larsson
Ålder: 26
Bor: Enskededalen
Klubb: Hammarby och Kärrtorp.
Karriär: Tre säsonger i högsta serien
Gör: En av Sveriges få professionella kvinnliga tränare i bordtennis, samt driver bloggen pingisbloggen.se
Intressen: Sport, resa, träffa vänner och familj.


Text: Alma Yttergren 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-